7 Haziran 2014 Cumartesi

AKADEMİK IELTS SINAVI BÖLÜMLERİ



            


 IELTS Sınavı Akademik ve Genel İngilizce olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kore'de ya da herhangi bir  ülkede yurt dışı eğitim ve akademik kariyer düşünen arkadaşlarımızın Akademik İngilizce sınavına hazırlanması gerekmektedir. 

IELTS  sınavı 4 kısımdan oluşmaktadır. Listening, Reading, Listening, Speaking ! 

1-LISTENING 

Her bölümde bir kayıt dinleceksiniz! 

IELTS Listening kısmı kademeli olarak zorluğu artan 4 bölümden oluşmaktadır ve her ses kaydı sadece bir kez dinlenir! Bölüm geçişlerinde küçük duraklamalar vardır. Her bölümde bir tip soru serisini cevalamanız gerekmetir. ( Örneğin; çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirme) 

*IELTS Listening bölümü toplam 40 sorudan oluşmaktadır. 30 dakika sürmektedir. Soru metni/ kayıt bitiminde cevapların cevap kağıdına işaretlenmesi için 1 dk ek süre verilmektedir. Bu sürede dilerseniz cevaplarınızda düzeltmeler/değiştirmeler de yapabilirsiniz. 

*Listening bölümünde başarılı olabilmek için İngiliz dizileri, müzkleri, filmleri pratik için kullanılabilir. UZmanların önerisi ise British kanallarınız izlemek, British haberleri dinlemek ve aksana aşina olunması yönündedir. 



2-READING


IELTS Reading kısmı kademeli olarak zorluğu artan 4 bölümden oluşmaktadır, fakat bu kısımlar uzman okuyucu olmayan kişiler için uygundur. Eğer teknik terimler kullanıldıysa, bir sözlükte izah edilcektir. 

*IELTS Reading bölümü toplam 40 sorudan oluşmaktadır. 60 dakika sürmektedir. Adaylara her bir metin için 1213 veya 14 soru yöneltilir. Bunlar çoktan seçmeli olabileceği gibi,  doğru-yanlış-verilmedi (true-false-not given), eşleştirme (matching), boşluk doldurma (filling in the gaps) gibi soru tiplerinde de olabilir. 
*Okunacak parçalar gazete ve dergi gibi kaynaklardan derlenmiş uzun parçalardır.
*Cevaplarınızı cevap kağıdına aktarmanız için ek süre verilmemektedir.


3-WRITING

Task-1 ve Task-2 olmak üzere 2 bölümden oluşur.  Her bölüm için bir konu verilir ve bu iki başlık arasından seçim sunulmaz. İkisinin de cevaplanması gerekir. BElirli bir konu hakkında hazırlık yapmamalısınız. Bu sınavda verilecek başlıklar  genel ilgi alanları ve yorum içerdiği için uzman olmanıza gerek yoktur. 

* Toplam 60 dakika verilir. İstediğiniz task konusundan başlayabilirsiniz. Sınav kağıdında bunlar için gerekli alanlar ayrılmıştır. 
* Task-1 için en az 150 kelime, Task-2 için en az 250 kelime yazmanız beklenmektedir. Sınavda kelimelerinizi saymanıza gerek yok ! :) Bu sadece genel bir beklentidir, zorunluluk değil. Önemli olan sınav kağıdına aktardığınız doğru ve anlaşılır cümleler olacaktır. 
*Task-1 puanlamanın 1/3 ünü Task-2 ise 2/3 ünü kapsamaktadır. 
* Daha etkili bir zamanlama için Task-1 için 15-20 dk, Task 2 için ortalam 40 dk ayırmanızı önerebiliriz. 
*Task 1 için adayların verilen grafik/tablo/prosedür ile ilgili bir yorum yapması, Task 2 için ise bir kompozisyon ya da düşünce yazısı yazmaları beklenir. 
*Ek süre verilmeyeceğinden dolayı toplam süre iyi kullanılmalıdır. 

 4-SPEAKING

Bir sınav görevlisi ile yüzyüze görüşme gerçekleştireceksiniz ve konuşmalarınız kayıt altına alınacaktır. 3 bölümden oluşan bu görüşme,  adaydan adaya değişen çeşitli başlıklar her zaman aynıdır. 

*11-14 dk süremektedir. Bu kısım için ayrı bir oturum gerçekleşir. Reading/Listening/Writing aynı gün ve aynı zaman diliminde peş peşe gerçekleşirken Speaking bölümü diğer kısımlarla aynı gün olabilecğei gibi birkaç gün öncesi ya da sonrasında da gerçekleşebilir.
* Her aday ile ayrı bir odada sıanv yapılmaktadır. 
  • İlk kısımda adaylara kendilerini tanıtacakları sorular sorulur.
  • İkinci kısımda adaylara bir kağıt ve bir kalem verilir.
  • Kağıtta yazılı bir konu ve hemen altında 4-5 soru vardır.
  • Adayların bu konu üzerine bir süre(1 dk) düşünüp not alarak cevabını hazırlayıp sunması beklenir.
  • Üçüncü kısımda ise adayların ikinci kısımda verilen konu ile ilgili daha genel sorulara cevap vermesi beklenir.
  • Adayların başarısı akıcılıkdilbilgisitelaffuz ve düzen gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendirilir.





 NOT: *Her bölümde kademeli olarak zorlupun artması sizi endişelendirmesin. Bu tamamen sizin soru çeşitlerine olan yeteneğinize ve mevcut metnin konusuna bağlı olarak değişmektedir. Bazen en son bölüm ik bölümden dah akolay gelebilir size. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder